Posted on

Frågor kring fakturaförsäljning

Vad är skillnaden mellan fakturaköp och fakturaförsäljning?

Det är företag som säljer sina fakturor till kreditbolag vilka i sin tur erbjuder factoring. Det som företaget gör är alltså fakturaförsäljning. Factoringföretaget är de som genomför ett fakturaköp.

Det är alltså exakt samma sak men förklarat från två olika håll, köpare eller säljare. Ser man på marknadsföring och hur orden används på företagens hemsidor så finns ingen direkt skillnad. Ibland beskrivs fakturaköp som en smidig tjänst för företag att förbättra sin likviditet när man egentligen menar fakturaförsäljning.

Passar det alla företag och företagsformer?

Ja, fakturaköp är inte begränsat till en specifik företagsform eller storlek på företag. Däremot finns det olika upplägg som kan passa företagen olika bra. Ett litet enmansföretag kanske prioriterar prisbilden i första hand och tjänar på att jämföra olika factoringföretag. Stora företag kan ha andra krav på tjänster och smidig hantering.

Hur kommer jag igång?

Sök på Google efter ett par företag som erbjuder fakturaköp. Kontakta dem och be om offert för just ditt företag. Offerten handlar då om hur mycket du kommer få betala per faktura som säljs till dem. Det kan vara allt från en fast summa till procentsats på den summa som du fakturerar.

När avtalet är skrivet kan du börja skicka fakturor som säljs direkt till detta factoringföretag för fakturaköp. I korthet skapar du fakturaunderlaget medan fakturan skickas ut av detta tjänsteföretag. På fakturan kommer det finnas information om att det är ett factoringföretag som har genomfört fakturaköp och därmed har hand om skulden.

Skulle kunden ha någon fråga kring fakturan är det till detta företag som kontakt sker. Dessa kan lösa eventuella frågor mot dig. Men man ska komma ihåg att det är factoringföretaget som äger skulden.

Hur kan fakturaförsäljning förbättra mitt företags likviditet?

Det finns ett par tydliga fördelar med fakturaköp där förbättrad likviditet brukar nämnas som den största. Skickar du en faktura på en måndag har du senast pengarna på företagets konto på tisdagen. Detta då efter att avgiften dragits på fakturerat belopp.

På detta sätt kan ett företag skapa ett extremt mycket bättre kassaflöde och tillgång till likvida medel. För vissa företag är detta helt avgörande för att kunna bedriva en långsiktig affärsverksamhet. Detta inte minst de företag som jobbar i cykler och därmed inte levererar och skickar fakturor löpande flera gånger per månad.

Har du ytterligare frågor om fakturaköp, eller vill komma igång? Kontakta ett kreditbolag som erbjuder tjänsten. Att fråga kostar aldrig något.