Posted on

Nya sätt att tänka när företaget ska anställa nya medarbetare

Något som många ansvariga upplever i samband med en rekrytering är att det är svårt hitta rätt kompetens till den tjänst som behöver tillsättas. Ofta kan det bero på att den som har hand om rekryteringarna har kört fast i gamla och omoderna hjulspår och metoder som helt enkelt inte fungerar längre. Då är det läge att tänka om – och tänka nytt. Försök att utforma processen på ett annorlunda sätt mot för tidigare så kommer det med all säkerhet göra skillnad både nu och i framtiden.

Tänk framåt

Det är givetvis viktigt att fundera på var företaget står precis i samband med en rekrytering men det är också viktigt att tänka framåt. För att hitta en bra kandidat med rätt kompetens kommer det även ha betydelse vad målet är och var man tänker sig att man ska stå om 2–3 år. Man ska aldrig fokusera på att fylla någon annans skor, utan istället se möjligheten att hitta någon som kan bidra med nya erfarenheter och utveckling.

Lägg inte all vikt vid CV:n

Många tycker att det är både svårt och stressande att skriva ett bra CV. Det är ett moment som kanske dom allra flera gärna slipper och man kan faktiskt genomföra en rekrytering stockholm helt utan att begära ett CV från dom som söker. Vill man däremot ha ett så ska man tänka på att inte lägga allt fokus just här. Man kan hitta betydligt mer viktiga och avgörande saker utanför ett dokument med gamla meriter. Lägg hellre lite extra fokus på personernas attityd och värderingar. Leta en person som passar in i företagets kultur men tänk också på att olikheter bidrar till utveckling.

Involvera fler i processen

Det är inte speciellt ovanligt att det är en person som sköter om företagets rekrytering. Ett nytt och bra sätt kan vara att faktiskt involvera fler i processen. Man får både fler ögon och fler öron och det kan fungera som en frisk fläkt som bidrar till andra sätt att tänka på. Det kan till exempel vara bra om fler än en person deltar vid intervjun eftersom man snabbt skapar en uppfattning om den person man intervjuar. Dom två eller tre som har lyssnat kommer förmodligen få olika uppfattningar om kandidaten, vilket kan vara en bra sak.

Utnyttja sociala medier

Har företaget aktiva konton på olika sociala medier är det en utmärkt plats att annonsera på i samband med en rekrytering. Man har sin målgrupp som följare och dom känner dessutom redan till företaget och vad verksamheten går ut på. Detta har kommit att bli allt mer vanligt dom senaste åren och med tanke på utvecklingen och att fler företag väljer att haka på trenden så verkar det också som att det faktiskt fungerar.

Det är viktigt att tänka nytt ibland oavsett om det rör en rekrytering eller något annat. Samhället och människorna i det förändras och man kan behöva förändra sina metoder med jämna mellanrum. Fokuserar man på rätt saker kommer man förmodligen även ha en större chans att lyckas med det arbete man ska utföra.